Biserica Buna Vestire - Priboienii de Sus

Biserica Buna Vestire - Priboienii de Sus

Biserica Parohiei Priboienii de Sus cu hramul “Buna Vestire” a fost ridicata intr-un singur an (1942-194), prin osteneala preotului Ilie Cercel, fost protopop de Muscel decedat la 14 septembrie 1957, ajutat de ginerele sau Ioan Gorgoi preot II la aceasta biserica, decedat in anul 1994. Acest sfant lacas s-a ridicat pe locul unei biserici mai vechi din 1844, zidita prin osteneala preotului Ioan Oprescu impreuna cu jupanii Cristea si Craciun si restaurata in anul 1902 prin osteneala preotului Stefan Podgoreanu.
 

La initiativa preotului Ilie Cercel, secondat de ginerele sau preotul Ioan Gorgoi, in anul 1942, in plin razboi, in data de 6 iulie dupa ce a fost daramata biserica veche, s-a purces la constructia actualei biserici. Cu sprijinul tuturor credinciosilor, al epitropilor, al consilierilor, al Presedentiei Cosiliului de Ministri, al Ministerului Educatiei Nationale si al Cultelor, al Cooperativei Forestiere din Priboieni si al Caminului Cultural Sfantul Spiridon din Priboieni, intr-un timp record de numai un singur an, s-au finalizat lucrarile de constructie precum si lucrarile de pictura.
 

Planurile de constructie ale bisericii au fost intocmite de arhitectul M. Popovici si de ing. I. Stanescu si duse la indeplinire de mesterul I. Prala cu echipa sa de specialisti.
 

Lucrarile de pictura au fost executate de pictorul Ioan Dogarescu in ulei ( interiorul biserici ) si in tehnica fresca ( tinda si frontispiciul bisericii), iar mobilierul bisericii impreuna cu catapeteasma au fost lucrate in lemn de stejar de sculptorul Iliescu din Bucuresti, in timpul Arhipastoririi I. P.S. Nicodim Munteanu,Pariarhul Bisericii Ortodoxe Romane si a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei.
 

La 14 noiembrie 1943 a fost sfintita de P.S. Iosif Gafton in prezenta unui mare sobor de preoti si a unei mari multimi de credinciosi. In anul 1982 s-au facut lucrari de restaurare a picturii, precum si lucrari exterioare, prin osteneala preotului paroh Ioan Gorgoi. Pana in anul 1978 impreuna cu preotul Ioan Gorgoi a slujit preotul Alexandru Radulescu. Fiind necesare alte lucrari de rastaurare a picturii, in anul 1996 s-a restaurat pictura din initiativa preotului paroh Ion Isaroiu si a preotului Negoi Marian.

In anul 2008 s-a intervenit din nou la exteriorul bisericii, s-au introdus incalzire centrala si statie de amplificare, precum si lucrari de modernizare in biserica. Biblioteca parohiala si arhiva bisericii se afla in Cancelaria Parohiala.


Cantaretii bisericii Priboienii de Sus
: Gheorghe Popescu, Ionel Radulescu, Victor Rosescu, Georghe Oncescu.

Actualii preoti slujitori
: Paroh Ion Isaroiu, conferentiar univ.dr. la Facultatea de Teologie a Universitatii din Pitesti si Preot Marian Negoi.

Galerie Foto

 • Parohia Priboienii de Sus 
  Parohia Priboienii de Sus
 • Parohia Priboienii de Sus 
  Parohia Priboienii de Sus
 • Tablou votiv - ctitori 
  Tablou votiv - ctitori
 • Icoana - Maica Domnului 
  Icoana - Maica Domnului
 • Preot paroh Ion Isaroiu 
  Preot paroh Ion Isaroiu